به نظر میرسد که خرید یک تلویزیون جدید جالب و هیجانانگیز باشد. خود ایدهی یک پنل نورانی جدید که دیوار اتاقنشمین شما را تزیین میکند، جذاب است. اما خرید هوشمندانه تلویزیون با وجود برندهای مختلفی که برای انتخاب وجود دارند و تکنولوژی های متفاوتی که تلویزیونهای جدید از آنها بهرهمند هستند، میتواند ترسناک به نظر رسد.
هنگام خرید یک تلویزیون جدید، تکنولوژی های متفاوت میتوانند سردرگمکننده باشند. ممکن است مدلهای مختلف تلویزیون از جمله LED، OLED، QLED و LCD برای شما چندان تفاوتی نداشته باشند. اما در واقع هر یک از آنها به یک پنل کاملاً متفاوت با دیگری اشاره دارند. تکنولوژی های متفاوت مدلهای مختلف تلویزیونها دارای مزایا و معایبی هستند. در این مقاله، با معرفی هر یک از این تکنولوژی های متفاوت سعی میکنیم تا به شما در خرید هوشمندانهی تلویزیون کمک نماییم.
LED چیست؟
LED مخفف دیود ساطعکنندهی نور است. این مدل از تلویزیونها پیش از تکنولوژی های متفاوت و جدیدتر QLED و OLED وارد بازار شدند. این تلویزیونها از چراغهای LED به منظور روشن کردن پنل LCD استفاده میکنند. بسیاری از تلویزیونهای LED دارای پنل VA هستند که معمولاً دارای نسبت کنتراست بالا و زاویهی دید محدود است. همچنین، میتواند بسیار روشن شود.
یکی از مهمترین دلایل محبوبیت تلویزیونهای LED این است که آنها در طیف وسیعی از ابعاد و قیمتها ارائه میشوند. در نتیجه، امکان خرید این نوع تلویزیونها برای عموم مردم امکانپذیر است.
QLED چیست؟
تلویزیونهای QLED از پنلهای LCD مرسوم که با چراغهای LED روشن میشوند، استفاده میکنند. بین لایهی LCD و بکلایت، نور توسط یک لایهی نقطه کوانتومی فیلتر میشود تا رنگهای اشباع شده و خالصتری تولید شوند.
QLED در واقع اصطلاحی در بازار است که شرکتهای مختلفی مانند سامسونگ و TCL برای تلویزیونهای کوانتومی خود از آنها استفاده میکنند. کسانی که به دنبال بهترین رنگهای در دسترس هستند، حتماً از خرید تلویزیون QLED پشیمان نخواهند شد.
OLED چیست؟
تلویزیونهای OLED میتوانند درخشندگی هر پیکسل را به صورت جداگانه تنظیم کنند. این ویژگی به آنها اجازه میدهد تا برای نشان دادن رنگهای مشکی خالص، پیکسلها را به طور کامل خاموش کنند. تلویزیونهای OLED با بهرهمندی از تکنولوژی های متفاوت برای کیفیت تصویر استثنایی و زاویهی دید بسیار گسترده شهرت دارند.

تلویزیون مدل QLED
خرید این مدل از تلویزیونها برای تمامی کسانی که قدرت خرید آنها را دارند، توصیه میشود؛ به استثنای کسانی که قصد دارند از این تلویزیون به عنوان مانیتور PC استفاده کنند یا محتوای زیادی با المانهای استاتیک تماشا نمایند.
تلویزیونهای LED در برابر QLED
در این بخش، سعی شده است تا به منظور کمک به خرید هوشمندانه تلویزیون، تکنولوژی های متفاوت تلویزیونهای LED و QLED را از جهات مختلف با هم مقایسه کنیم.
میزان سیاهی
از نظر نسبت کنتراست و میزان سیاهی، تلویزیونهای LED و QLED بسیار شبیه به یکدیگر هستند. هر دو آنها از تکنولوژی بکلایت استفاده میکنند. اکثر تلویزیونها از پنلهای VA استفاده می کنند که عموماً به خاطر نسبت کنتراست بالا شهرت دارند. با این وجود، برخی از تلویزیونها دارای مشکل یکنواختی مشکی هستند که باعث میشود اطراف یک شی روشن به نظر رسد.
پنلهای LCD دارای انواع مختلفی هستند: VA و IPS. اکثر تلویزیونهای LED و QLED از پنلهای VA استفاده میکنند. پنلهای نوع VA دارای کنتراست عالی هستند؛ در نتیجه، کیفیت تصویر آنها بهتر است.
یکنواختی خاکستری
آزمایشهای یکنواختی خاکستری مشخص میکند که تک تک رنگها در تلویزیون چقدر خوب نشان داده میشود. برای تست از یک تصویر خاکستری استفاده میشود. هیچ تلویزیونی با یکنواختی عالی وجود ندارد. یکنواختی تصویر در کنارههای تلویزیونیهای LED و QLED پایین است. این نقص به خصوص در تلویزیونهای سامسونگ به چشم میخورد. از نظر یکنواختی خاکستری، هیچیک از مدلهای LED و QLED عملکرد خوبی ندارند و رقابت را به مدل OLED میبازند.
روشنایی
مدلهای LED و QLED به منظور ساطع کردن نور از بکلایت استفاده میکنند. در نتیجه، نقاط ضعف و قوت یکسانی در زمینه روشنایی دارند. روشنایی هر دو به مدل تلویزیون بستگی دارد. نکتهی قابل توجه در رابطه با روشنایی این است که مدلهای LED و QLED نسبت به OLED بسیار روشنتر هستند.
سوختگی صفحه نمایش
به نظر میرسد که تلویزیونهای LED و QLED در برابر سوختگی صفحه نمایش ایمن باشند. بنابراین، میتوان به راحتی از آنها به عنوان مانیتور PC استفاده کرد.
قیمت و دسترسیپذیری
از نظر قیمت میتوان مدل QLED را برندهی رقابت با تلویزیونهای LED و حتی OLED دانست. به عبارت دیگر، تلویزیونهای QLED عالی را میتوان حتی با بودجه پایین نیز تهیه کرد.
OLED در برابر LED؛ کدامیک بهتر هستند؟
در صورتی که قصد خرید تلویزیون دارید، احتمالاً تبلیغات مربوط به تلویزیونهای OLED را دیدهاید. این مدل جدید از تلویزیونها با بهرهمندی از تکنولوژی های متفاوت، باریک، سبک، دارای کنتراست فوقالعاده و رنگ منحصر به فرد هستند. OLED در ظاهر تنها یک حرف با تلویزیونهای LED تفاوت دارد اما تفاوت اصلی در چیست؟ در واقع، افزودن حرف O باعث ایجاد تفاوتهای بسیار زیادی میشود. با این وجود، نمیتوان گفت که تلویزیونهای OLED همواره بهتر از تلویزیونهای LED است.
زمانی که تلویزیونهای OLED برای اولین بار در سال 2013 روانه بازار شدند، میزان سیاهی عالی و رنگ فوقالعادهی آنها مورد ستایش قرار گرفت. با این وجود، این مدل از تلویزیونها از نظر سطوح روشنایی نتوانستند با تلویزیونهای LED رقابت کنند. علاوه بر این، اختلاف قیمت بسیار زیادی میان تلویزیونهای OLED و LED وجود داشت. در واقع، تصور بر این بود که تلویزیونهای OLED را تنها وکلا، پزشکان و مدیران میتوانند بخرند. خوشبختانه، اوضاع تغییر کرده است.
امروزه، تلویزیونهای OLED با بهرهمندی از تکنولوژی های متفاوت، روشنتر از گذشته هستند و قیمت آنها نیز پایینتر آمده است. یکی از دلایل اصلی کاهش قیمت OLEDها، گزینههای متفاوتی است که برند سونی در اختیار خریداران قرار میدهد. با این وجود، وقت آن رسیده که نگاهی به نقاط ضعف و قوت این مدل از تلویزیونها بیاندازیم.
نقاط قوت و ضعف
در این بخش، نقاط قوت و ضعف تلویزیونهای QLED را از نظر تکنولوژی های متفاوت با سایر مدلهای تلویزیون مقایسه میکنیم.

مقایسهی تلویزیونهای OLED با LED
میزان سیاهی
توانایی نمایشگر برای تولید رنگهای سیاه و عمیق بدون شک مهمترین فاکتور در دستیابی به کیفیت تصویر عالی است. میزان سیاهی بیشتر منجر به کنتراست بالاتر و رنگهای غنیتر میشود. در نتیجه، تصاویر زندهتری به نمایش گذاشته میشود. تلویزیونهای OLED در زمینهی میزان سیاهی بیرقیب هستند.
تلویزیونهای LED بر بکلایت LED که در پشت پنل LCD قرار گرفته است، متکی میباشد. تلویزیونهای LED در تولید رنگهای سیاه با مشکل روبرو هستند و از مشکل نشت رنگ رنج میبرد. به عبارت دیگر، نور بخشهای تاریک تحت تاثیر نور بخشهای روشن مجاور قرار میگیرد.
روشنایی
وقتی صحبت از روشنایی میشود، تلویزیونهای LED دارای یک مزیت ویژه هستند. بکلایت آنها از چراغهای بزرگ و قدرتمند LED تامین میشود. تلویزیونهای OLED میتوانند بسیار روشن باشند و با وجود چنین میزان سیاهی، کنتراست میان روشنترین و تاریکترین نقاط در صفحه نمایش بسیار اغراقآمیز است. به همین دلیل است که تلویزیونهای LED از نظر روشنایی بهتر از تلویزیونهای OLED عمل میکنند.
فضای رنگی
در گذشته، تلویزیونهای OLED در این زمینه بیرقیب بودند اما دقت رنگی، روشنایی رنگ و حجم رنگی با افزودن نقاط کوانتومی بهبود یافته است. اگرچه، نسبت کنتراست تلویزیونهای QLED بهتر است اما نمیتوان گفت که این مدل از تلویزیونها دارای مزیت رنگهای اشباع شده در سطوح بالای روشنایی هستند.
اندازه
تلویزیونهای OLED در این زمینه، مسیر طولانی داشتهاند. زمانی که هنوز تکنولوژی های متفاوت برای تلویزیونها وجود نداشت، نمایشگرهای OLED بسیار کوچک بودند. به بهبود تولید تلویزیونهای OLED، ابعاد نمایشگرهای آنها نیز بزرگتر شد و اکنون به 88 اینچ نیز میرسد. البته، این بهبود در اندازهی نمایشگرهای OLED به بهای افزایش قیمت آنها تمام شده است.
طول عمر
برند LG مدعی است که میتوان تلویزیونهای OLED را روزی 5 ساعت به مدت 54 سال استفاده کرد؛ بدون این که میزان روشنایی آنها %50 کاهش یابد. با این وجود، تلویزیونهای OLED تنها از سال 2013 روانه بازار شدهاند و نمیتوان به طور قطعی در مورد صحت این ادعا حرف زد.
سوختگی صفحه نمایش
منظور از سوختگی صفحه نمایش، به نمایش درآمدن بخشهایی از تصویری است که قبلاً ناپدید شده است. این مشکل در تلویزیونهای OLED و QLED بسیار شایع است. البته، تلویزیونهای QLED با موارد بسیار کمتر از سوختگی صفحه نمایش روبرو میشوند. تاکنون راهحل کاربردی به منظور رفع این مشکل ارائه نشده است.

سوختگی صفحه نمایش مدل OLED
مصرف برق
پنلهای OLED به بکلایت نیازی ندارند و هر پیکسل بسیار کم مصرف است. تلویزیونهای LED به منظور تولید روشنایی به بکلایت نیاز دارند. به همین دلیل است که تلویزیونهای OLED از نظر مصرف برق، گزینهی بهتری هستند.
قیمت
تلویزیونهای OLED در مقایسه با تلویزیونهای LED گرانتر هستند. دلیل این گرانی، بهرهمندی از تکنولوژی های متفاوت است. با این وجود، در سالهای اخیر شاهد کاهش قیمتها بودهایم. از سوی دیگر، طیف قیمتگذاری تلویزیونهای LED بسیار گسترده است. در نتیجه، امکان خرید این مدل از تلویزیون برای عموم مردم در دسترستر است.
زاویهی دید
از نظر زاویهی دید، تلویزیونهای OLED بیرقیب هستند. بهترین زاویهی دید تلویزیونهای LED در مرکز است و هر چه بیشتر به طرفین حرکت کنیم، کیفیت تصویر هم از نظر رنگ و هم از نظر کنتراست کاهش مییابد. با این وجود، تلویزیونهای OLED با زاویهی دید تا 84 درجه قابل مشاهده هستند.
جمعبندی
تکنولوژی های متفاوت تلویزیون، پیشرفت چشمگیری داشتهاند. هر یک از این تکنولوژیها دارای مزایای و معایب منحصر به فردی هستند. تلویزیونهای OLED با LED و QLED تفاوت دارند زیرا میتوانند تک تک پیکسلها را روشن و خاموش کنند؛ در نتیجه، زاویهی دید گستردهتر و کیفیت تصویر بهتری را رقم میزنند. با این وجود، تلویزیونهای LED و QLED روشنتر هستند و برخلاف تلویزیونهای OLED با مشکل سوختگی دائمی صفحه نمایش روبرو نمیباشند.