آموزشی

تفاوت میان رزولوشن های FULL HD؛ ULTRA HD؛ 2K؛ 4K؛ 8K

تفاوت میان رزولوشن های FULL HD؛ ULTRA HD؛ 2K؛ 4K؛ 8K

رزولوشن های FULL HD؛ HD؛ ULTRA HD؛ 2K؛ 4K؛ 8K و 10K، رزولوشن‌های متفاوت برای تلویزیون، مانیتور و غیره است. تفاوت میان این رزولوشن‌ها از طریق تعداد پیکسل‌هایی که روی صفحه نمایش داده می‌شوند، مشخص می‌گردد. به عبارت دیگر، منظور از رزولوشن این است که یک تصویر از چند نقطه تشکیل شده است. هر چه تعداد پیکسل‌ها بیشتر باشد، کیفیت نمایش نیز بهتر خواهد شد.

به طور خلاصه، تفاوت میان رزولوشن های FULL HD؛ HD؛ ULTRA HD؛ 2K؛ 4K؛ 8K و 10K به شرح زیر می‌باشند:

  • رزولوشن HD برابر است با 720*1280 پیکسل
  • رزولوشن FULL HD برابر است با 1080*1920 پیکسل
  • رزولوشن 2K برابر است با 1080*2048 پیکسل
  • رزولوشن 4K یا ULTRA HD برابر است با 2160*3840 پیکسل
  • رزولوشن 8K برابر است با 4320*7680 پیکسل
  • رزولوشن 10K برابر است با 4320*10240 پیکسل

اندازه و رزولوشن؛ دو معیار مهم

وقتی که از صفحه‌های نمایش صحبت می‌کنیم، باید دو معیار مهم را در نظر بگیریم: اندازه و رزولوشن. این دو معیار تفاوت بسیار زیادی با یکدیگر دارند، در حالی که اندازه به ابعاد فیزیکی صفحه نمایش اشاره دارد، رزولوشن تعداد پیکسل‌های به نمایش گذاشته شده در این اندازه‌ی محدود است. هر پیکسل در واقع یک تک نقطه در صفحه نمایش است. دیدن یک پیکسل بدون ذره‌بین امکان‌پذیر نیست اما در تلویزیون، هزاران پیکسل با یکدیگر ترکیب می‌شوند تا شما بتوانید یک تصویر متحرک را ببینید. اکثر تلویزیون‌های امروزی با رزولوشن های 1080p، 2K، 4K و 8K روانه بازار می‌شوند.

اندازه و رزولوشن؛ دو معیار مهم

اندازه‌ی صفحه نمایش با واحد اینچ معادل 2/54 سانتی‌متر محاسبه می‌شود. یعنی صفحه نمایش یک گوشی هوشمند 5 اینچی برابر است با 12/7 سانتی‌متر. از آنجایی که صفحه‌های نمایش غالباً مستطیل شکل هستند، اندازه‌گیری بر اساس قطر انجام می‌شود. رزولوشن به ما نشان می‌دهد که چه تعداد پیکسل در یک صفحه نمایش جا می‌گیرد. پیکسل‌ها، نقاطی هستند که تصویر را شکل می‌دهند و در ردیف و ستون سازمان‌دهی می‌شوند.

به این ترتیب، رزولوشن، تعداد پیکسل‌هایی که در هر ردیف (عرض) و در هر ستون (ارتفاع) وجود دارند را تعریف می‌کند. بنابراین، زمانی که رزولوشن یک صفحه نمایش به صورت 720*1280 بیان می‌شود، 1280 پیکسل‌ها در هر ردیف و 720 پیکسل‌ها در هر ستون هستند. در ادامه، تعریف دقیق‌تر هر یک از این رزولوشن‌ها را بیان می‌کنیم. 

تفاوت رزولوشن‌های مختلف

برخی از توصیف‌گران رزولوشن، مسائل را پیچیده‌تر می‌کنند زیرا برخی از رزولوشن ها را می‌توان به جای یکدیگر استفاده کرد. به عنوان مثال، رزولوشن‌های 4K و UHD اغلب به یک رزولوشن یکسان در تلویزیون‌ها اشاره دارند. این موضوع دقیقاً برای رزولوشن‌های 1080p (FULL HD) و 2K نیز صادق است. با این وجود، آن‌ها دقیقاً شبیه به یکدیگر نیستند.  در ادامه، با تعریف دقیق هر یک از این رزولوشن ها، تفاوت میان آن‌ها را به طور کامل شرح خواهیم داد. 

HD (کیفیت عالی)

صفحات نمایش با رزولوشن HD یا کیفیت عالی دارای 720*1280 پیکسل هستند. این بدان معنی است که در کل حدود یک میلیون پیکسل وجود خواهد داشت. آن‌ها عمدتاً روی صفحه نمایش‌های عریض (16:9) مورد استفاده قرار می‌گیرند. 

رزولوشن FULL HD

صفحه نمایش‌های FULL HD دارای کیفیت تصویر بهتری نسبت به رزولوشن HD با نسبت رزولوشن 1080*1920 هستند که معادل با بیش از 2 میلیون پیکسل می‌باشد. این رزولوشن همچنین برای صفحه نمایش‌های فرمت 16:9 نیز مناسب هستند. لازم به ذکر است که رزولوشن FULL HD با نام 1080 پیکسل (1080p) نیز شناخته می‌شود. حرف p به اسکن پیشرونده اشاره دارد. 

در دوران آغازین پیدایش تلویزیون، ارسال‌کننده‌ها از رزولوشن 720p استفاده می‌کردند. سینما همواره از رزولوشن 1080p استفاده کرده است. به همین دلیل است که وقتی یک فیلم قدیمی هالیوودی با یک تلویزیون قدیمی تماشا می‌کنید، بخشی از تصویر قطع می‌شود. با این وجود، تلویزیون‌های امروزی نیز از همین نوع رزولوشن استفاده می‌کنند و در نتیجه، مشکلی در تماشای فیلم‌های جدید و قدیمی سینمایی به وجود نمی‌آید.

رزولوشن 2K

رزولوشن 2K با نسبت 1080*2048 پیکسل، یک نسخه‌ی متوسط بین رزولوشن‌های FULL HD و ULTRA HD است که دیگر در بازار پیدا نمی‌شود. این رزولوشن به رزولوشن سینمایی اشاره دارد که نوعی رزولوشن افقی است. رزولوشن 2K عمدتاً توسط صنعت فیلمسازی DCI (دی سی آی) بکار گرفته می‌شود. از این رزولوشن عموماً برای صفحه نمایش‌های نسبت 19:10 استفاده می‌شود. 

رزولوشن 4K یا ULTRA HD

اگرچه، 2160*3840 را به عنوان نسبت اصلی رزولوشن 4K می‌دانند اما این رزولوشن دارای نسبت‌های رزولوشن متفاوتی است. یکی از این نسبت‌ها که توسط صنعت فیلمسازی DCI بکار گرفته می‌شود، نسبت 2160*4096 است. نسبت دیگری که ULTRA HD استفاده می‌شود، 2160*5120 پیکسل است. 

تفاوت رزولوشن های مختلف

از نظر فنی، رزولوشن ULTRA HD در واقع مشتقی از استاندارد سینمای دیجیتال 4K است. با این وجود، در حالی که مالتی پلکس محلی، تصاویری با رزولوشن 2160*4096 را نشان می‌دهد، فرمت جدید ULTRA HD دارای رزولوشن نسبتاً پایین‌تری با نسبت 2160*3840 است. به همین دلیل است که برخی از برندها ترجیح می‌دهند که کلاً از برچسب 4K استفاده نکنند و به جای آن، برچسب ULTRA HD یا UHD بکار می‌رود. 

رزولوشن 8K

با داشتن چهار برابر پیکسل بیشتر از 4K، این صفحه‌های نمایش دارای رزولوشن 4320*7680 هستند. این نوع رزولوشن همچنین با نام FULL ULTRA HD یا 8K UHD نیز شناخته می‌شوند که به بالاترین شکل در دسترس از UHD اشاره دارد. 

رزولوشن 8K حدود چهار برابر تعداد پیکسل بیشتری نسبت به 4K دارد. به عبارت دیگر، تعداد پیکسل‌های 4K، 8 میلیون و تعداد پیکسل‌های 8K، 33 میلیون است. همچنین، تعداد پیکسل‌های رزولوشن 8K حدود 16 برابر بیشتر از رزولوشن 2K است. این رزولوشن را می‌توان با نسبت‌های از جمله نسبت های زیر استفاده کرد:

  • 16:9
  • 17:9
  • 21:9

همچنین نسبت دیگری به نام 8K FULLDOME نیز وجود دارد که دارای رزولوشن 8192*8192 پیکسل هستند. این مدل معمولاً در تجهیزات پروژکتوری بکار می‌رود. 

رزولوشن 10K

در حال حاضر، رزولوشن 10K یکی از بزرگ‌ترین رزولوشن‌های موجود در بازار شناخته می‌شود. این رزولوشن دارای 7760*10328 پیکسل است و عموماً در صفحه نمایش‌های نسبت ULTRAWIDE یعنی 21:9 دیده می‌شود. 

رزولوشن 4K در برابر 8K

همگام بودن با فناوری تلویزیون دشوار است. هر کسی که طی چند سال اخیر یک تلویزیون جدید خریده باشد، حتماً متوجه‌ی این موضوع شده‌اید. شما برای خرید یک مدل جدید تلویزیون پول جمع کرده‌اید و وقتی زمان خرید می‌رسد، متوجه می‌شوید که نسل جدیدی از تلویزیون‌ها روانه بازار شده‌اند. به همین دلیل است که اکنون شاهد رقابت سختی بین تلویزیون‌هایی با رزولوشن ها متفاوت هستیم. 

اگرچه هنوز برای دسترسی کامل به رزولوشن 8K UHD مسیر طولانی در پیش است اما بسیاری از تولیدکنندگان امیدوار هستند که وضوح بیشتر موج جدید رزولوشن ها 8K بتوانند خریدار را متقاعد به به‌روزرسانی تلویزیون‌های 4K خود بکنند. در این بخش سعی می‌کنیم تا تفاوت میان رزولوشن‌های 4K و 8K را به طور مختصر توضیح دهیم. 

قابلیت ارتقا رزولوشن یا UPSCALING

همه ما می‌دانیم که تعداد پیکسل‌های رزولوشن 8K حدود 4 برابر بیشتر از پنل‌های 4K است. این بدان معنی است که صفحه نمایش‌های 8K دارای تعداد پیکسل‌های بیشتری در هر اینچ هستند که منجر به پیکسل‌های هم کوچک‌تر و هم نزدیک‌تر به یکدیگر می‌شوند. بنابراین، تشخیص آن‌ها از یکدیگر سخت‌تر است. 

اگر تاکنون از نزدیک به یک تلویزیون با رزولوشن 4K نگاه کرده باشید، حتی با وجود بیش از 8 میلیون پیکسل باز هم می‌توان متوجه‌ی screen door effect شد. این خطای دید در تلویریون‌هایی با رزولوشن‌های 8K تقریباً وجود ندارد. به همین دلیل است که قابلیت ارتقا رزولوشن بسیار اهمیت دارد. اگرچه؛ این تفاوت شاید در نگاه اول قابل دید نباشد اما در صورتی که بیشتر به تصویر به نمایش گذاشته در تلویزیون توجه کنید، متوجه‌ی تفاوت قابل توجهی خواهید شد. 

محتوای HD به نظر عالی می‌رسد!

اگر بخواهیم رزولوشن های 4K و 8K را از نظر محتوای HD مقایسه کنید، بلافاصله متوجه خواهید شد که محتوای HD در تلویزیونی با رزولوشن 8K بسیار بهتر و زیباتر دیده می‌شود. دلیل این امر، بهره‌مندی از سیستم بک‌لایت Direct Full Array است که از هزاران بک‌لایت به منظور هدف قرار دادن قسمت‌های خاصی از صفحه استفاده می‌کند. 

محتوای HD به نظر عالی می‌رسد!

 

 

از سوی دیگر میزان سیاهی تلویزیون‌هایی با رزولوشن های 8K بسیار دقیق‌تر از رزولوشن 4K است. علاوه بر این، تصاویر در رزولوشن 8K بسیار زنده‌تر هستند و بیش از اندازه اشباع نشده‌اند. 

آیا رزولوشن 4K و HDR یکی هستند؟

خیر. شاید استفاده از کلمات اختصاری موجب ایجاد این سردرگمی می‌شود. HDR یا دامنه دینامیک بالا اساساً تفاوت بین روشن‌ترین و تاریک‌ترین بخش از تصویر را افزایش می‌دهد. به عبارت دیگر، رنگ سیاه دیگر به خاکستری میل نمی‌کند و رنگ سفید کاملاً روشن است. این بدان معنی است که رنگ‌ها، عمق بیشتری پیدا می‌کنند و به همین دلیل، دیدن جزئیات در روشن‌ترین و تاریک‌ترین بخش تصویر راحت‌تر خواهد بود. در سال‌های اخیر، HDR همچنین در استاندارد بلوری ULTRA HD جدید نیز شامل شده است. 

جمع‌بندی

همانطور که در این مقاله بدان اشاره شد، امروزه تلویزیون‌ها در رزولوشن‌های بسیار متنوعی روانه بازار می‌شوند. مهم‌ترین رزولوشن ها عبارتند از FULL HD؛ HD؛ 2K؛ 4K؛ 8K و 10K. هر یک از آن‌ها دارای ویژگی‌های منحصر به فردی هستند که بر روی کیفیت تصویر و البته قیمت تلویزیون تاثیر می‌گذارند. انتخاب به خود شما بستگی دارد. با این وجود، این نکته را در ذهن داشته باشید که هر چه رزولوشن یک تلویزیون بالاتر باشد، تجربه‌ی بهتر و جدیدتر ی از تماشای یک برنامه‌ی تلویزیونی خواهید داشت. 

لینک منبع: dsplay.tv

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *